måndag 6 februari 2017

Gipsgjutning mm

I fredags bar det av till Mullsjö igen. Efterlängtad fredag må jag säga, vi skulle göra formar i gips. 
Jag hade drejat några muggar dagen innan och tog med dom. De var läderhårda så det funkade att gjuta runt dom, så att säga.


Först kavlade jag en stor lerplatta och sedan en mindre för att därefter ställa muggen upp och ner på den lilla plattan.


Man gör formen med tunn formbar plåt och trycker ner den i den större lerplattan. Man tätar utmed botten så inte gipset ska smita ut. 

Därefter kom jag till steget som innebar att räkna ut hur mycket gipsmassa som behövs. Gillar inte matte något vidare men med god hjälp av fröken Jeanette gick det till slut bra.


När väl formen stelnat till så tar man ett plåtsken och formar till undersidan.


Så där nu är formen klar men muggen sitter kvar i formen så det är bara att vänta till den torkat till så den krymper lite och då kan man få ut den.
Sen är det dags att använda gjutlera, dvs rinnig lera, och hälla i formarna, vänta en sund och sen hälla ur leran igen. Kvar i formen är det ett tunt lager lera som gipset dragit åt sig. 
Det får bli bilder på det någon annan gång. 

Helgen har varit mixad av sjukhusbesök och shopping i Ullared och sedan igårkväll en stund framför "Så ska det låta". Måste säga att KD-Ebba var toppen!

Måndag hela dagen idag och dags för en vecka med nya möjligheter!
Nu är det dags för en stunds glasering.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar